Instalace vinylové podlahy

Vinylové podlahy lepené – technika montáže

Vinylové podlahy určené celoplošnému lepení – je obvykle o díly s výškou ca 2-2,5 mm, lepí se celoplošně na sraz
– podklad musí být rovný, pevný, suchý a neporézní. Ideálně kvalitně provedená samonivelační stěrka, která je následně zabroušena, vysáta.
Výhodou klasické vinylové podlahy určené k celoplošnému lepení je nízká pořizovací cena, odolnost proti vodě, vysoká mechanická odolnost.
Tento typ podlahy by měl pokládka profesionální pokladač. Je zde velmi důležitá příprava podkladu, kdy je nutno provést vždy kvalitně samonivelační stěrku. Také je nutné velmi přesné sesazení vinylových dílců a následné zaválcování. Důrazně doporučujeme, pokud nemáte zkušenosti s montáží  obdobných podlahových krytin přenechte montáž profesionálovy.

 

Vinylové podlahy plovoucí –technika montáže

Vinylové podlahy plovoucí (celovinyly) – tento výrobek je možné pokládat plovoucím systémem (volně, bez celoplošného lepení). Jednotlivé vinylové dílce jsou výšky ca 4 mm a jsou opatřeny zámkovým spojem pro snadnější montáž. Tento typ vinylové podlahy však lze také celoplošně přilepit stejně tak jako předchozí typ.

– podklad musí být opět rovný, pevný, suchý, neporézní. Opět kvalitně provedená samonivelační stěrka, která je následně zabroušena, vysáta. V kombinaci se speciálními podložkami však lze také pokládat např.na dřevotřískové (DTD)  či dřevoštěpkové desky (OSB). Jednotlivé lamely je nutno sesadit na převazbu s dostatečným odstupem krátkých spojů. Je třeba také dodržet dilatační spáry okolo pevných prvků v interieru (stěny, sloupy apod.).

Výhodou plovoucích vinylových podlah je snadnější montáž bez lepení a menší nároky na kvalitní podklad. Nevýhodou zůstává stále výrazně vyšší pořizovací cena.

 

Vinylové podlahy plovoucí na hdf – technika montáže

Vinylové podlahy plovoucí (na nosiči HDF) – tento výrobek je opět možné pokládka plovoucím systémem (volně, bez celoplošného lepení). Zde je výška jednotlivých dílců ca 7-10 mm v závislosti na typu a výrobci. Jde většinou o senvič, kde horní nášlapnou část tvoří ca 2 mm silný vinyl, který nese základová HDF deska (dřevovláknitá deska). Spodní část pak bývá tvořen korkovým protitahem.
V tomto případě musí být podklad opět rovný, pevný, suchý, nikoli však již neporézní.
Jednotlivé lamely je nutno sesadit na převazbu s dostatečným odstupem krátkých spojů. Je třeba také dodržet dilatační spáry okolo pevných prvků v interieru (stěny, sloupy apod.). Montáž je poměrně nenáročný – při dodržení techniky montáže zvládne podlahu položit i zručný kutil. Pro ideální výsledek však doporučujeme využít služeb profesionálních pokladačů.

Výhodou plovoucích vinylových podlah na HDF nosiči (na dřevovláknité základnové desce) je snadnější montáž bez lepení a menší nároky na kvalitní podklad.
Nevýhodou však zůstává výrazně vyšší pořizovací cena a dále větší náchylnost na poškození vlivem vody.

 

  • PUR ochranná vrstva
  • Vinylová designová vrstva
  • HDF vrstva se zvýšenou odolností proti vlhkosti
  • Uniclic® systém pro jednoduchou a rychlou montáž
  • Korková vrstva zajišťující zvukovou a tepelnou izolaci