Trendy u vinylových podlah

VÝHODY VINYLOVÝCH PODLAH

Vinylové podlahy se rychle staly jedněmi z nejpopulárnějších podlahových krytin. Jsou ideální pro ty, kteří chtějí mít luxusně vypadající podlahy za rozumnou cenu, které se snadno udržují. Krok s dobou drží zejména díky neomezeným možnostem ve volbě dekoru. Povrch je věrnou imitací dřeva, kamene, dlažby a jiných materiálů a to nejen na pohled ale i na omak. V současnosti je vinylová podlaha od originálu prakticky k nerozeznání. Díky skvělé tepelné vodivosti a minimálnímu tepelnému odporu jsou perfektní volbou k podlahovému topení. Nové kolekce si stále zachovávají skvělé vlastnosti typické pro podlahy z vinylu, jsou bezhlučné, příjemné pro bosou nohu a velmi odolné. Využití vinylových desek není omezené pouze na podlahy. Vinylem je možné obložit i schody, které tak mohou plynule navazovat na podlahu, a dokonce i další prvky interiéru, jako jsou například parapety.

PLOVOUCÍ VINYLOVÉ PODLAHY – CLICK

Poslední dobou získávají na oblíbenosti zejména bezlepidlové varianty vinylových podlah, tedy podlahy s click-zámkem (tzv. plovoucí vinylové podlahy) a krytiny plovoucí na hdf desce. Jejich pokládka je výrazně jednodušší než u lepené varianty. Nekladou takové nároky na přípravu podkladu ani samotné pokládání, nicméně v případě poškození je i výměna lamely snadnější u vinylu lepeného. Vinylové podlahy plovoucí na hdf desce kombinují přednosti laminátových podlah a vinylu. Jsou nejsilnějším typem vinylových podlah a díky tomu zdařile plní izolační funkci. Také mají díky speciálním vrstvám z korku nebo pěny nižší hladinu kročejového hluku než laminátová podlaha. Stejně jako lamino jsou nalepené na nosné hdf desce, zároveň si ale zachovávají odolnost a jiné skvělé vlastnosti vinylové krytiny.

vinyl-gerflor-virtuo-lock-1100-mikado-vinterier-gerflor-1118-sakia-virtuo-lock-30-vvinyl-gerflor-virtuo-lock-1105-hilo-vinterier-gerflor-1102-sacha-virtuo-lock-30-v

Výrobní proces a technologie se také posouvají kupředu. Na trh přicházejí nová a nová vylepšení, zejména povrchové úpravy, které přidávají podlaze výborné vlastnosti. K sehnání jsou podlahy s antistatickou úpravou pro snazší úklid, alergici jistě ocení antialergickou úpravu a nejen rodičům malých dětí může přijít vhod ohnivzdorná a protiskluzová úprava nebo ochranné PUR vrstvy. Ty prodlužují životnost podlahy, chrání ji před poškozením a vyblednutím. Údržba takové podlahy se stává hračkou, nepoškodí ji dětská autíčka ani dámské podpatky. Není už potřeba nanášet žádné jiné ochranné vrstvy, podlaha při správném zacházení vydrží i desítky let. Ne nadarmo mívá záruku až čtvrt století.

Výrobci čím dál častěji využívají 100% recyklovatelné materiály a postupně se odklánějí od sporných změkčovadel, tzv. ftalátů, z nichž některé mohou ohrožovat životní prostředí a lidské zdraví. Jednou z novinek ve složení bývá nahrazení chemických přísad ricinovým nebo řepkovým olejem. Taková krytina je zcela netoxická, ani v případě požáru nehrozí únik žádných jedovatých plynů, dokonce se téměř neuvolňuje kouř.