Vinylové podlahy bez ftalátů

Ftaláty jsou látky, které se využívají v průmyslu jako změkčovadlo polymerů (PVC, plasty, vinyl). Použitím ftalátů se docílí lepší zpracovatelnosti a zvýšení pružnosti plastů. Vzhledem k tomu, že jsou ftaláty vázány chemicky, během užívání se mohou zvolna uvolňovat.

Použití ftalátů je velmi široké, naleznete je ve stavebních materiálech, plastových oknech, dveřích, podlahách, v parfémech, hračkách nebo zdravotních pomůckách.

Škodlivé účinky

Účinky ftalátů, především složky DEHP, jenž je považován za látku s největším vlivem na zdravý organismus, byly podrobeny laboratorním testům. Výsledkem výzkumů je prokázání negativního vlivu při vyšším obsahu na funkci reprodukčních orgánů a špatný vliv na funkci jater. Byl také prokázán vyšší výskyt alergií a astmatu v domácnostech, v nichž se vyskytuje vyšší koncentrace ftalátů.

Ftaláty se do těla dostávají vdechnutím přes plíce do krevního oběhu, přímým kontaktem se sliznicí přímo do krve, anebo konzumací potravin balených do plastových obalů. Evropská unie již použití ftalátů v nejspornějších případech reguluje, např. zákazem použití ftalátů v hračkách určených pro děti do tří let. Především ženy v období těhotenství by se měly vyvarovat častého styku s látkami, jež mají vyšší obsah nebezpečných ftalátů.

Alternativy

Někteří výrobci podlahových krytin se po prokázání škodlivých účinků ftalátů rozhodli jít cestou inovací a investovat prostředky do vývoje nezávadných látek, které by škodlivé ftaláty nahradily. Především se jedná o společnosti Tarkett, Gerflor, či Quick Step Livyn, které ftaláty z výrobního procesu zcela eliminovaly a využívají bio změkčovadla. Další výrobci jdou cestou použití polyuretanové vrstvy, která zamezí uvolňování látek do prostředí. Ceny těchto výrobků nejsou nijak odlišné od konkurenčních výrobků a je tedy na spotřebiteli, zda se zajímá o složení a zvolí inovované produkty.

Další alternativou je přírodní linoleum nebo dřevěná podlaha, které jsou ideální pro svůj čistě přírodní původ.

vinyl-gerflor-virtuo-lock-1106-mae-vinterier-gerflor-1105-hilo-virtuo-lock-30-vvinyl-gerflor-virtuo-lock-1105-hilo-v interier-gerflor-1107-lorena-virtuo-lock-30-vvinyl-gerflor-virtuo-lock-1100-mikado-v